Alles over Tafels

De tafels van vermenigvuldiging leren is heel belangrijk. Zeker in de hogere groepen van de basisschool worden deze vaak overhoord. Maar hoe kun je deze tafels nu het beste oefenen? Mensen leren het beste op een manier die ze zelf leuk vinden, en wie houdt er nu niet van spelletjes spelen? Daarom is het op TafelsOefenen.nl mogelijk om tafels te leren door spelletjes te spelen. We hebben er heel wat op staan zoals je op de overzichtspagina kunt zien dus er zit voor iedereen wel iets bij dat hij of zij leuk vindt.

Wat zijn tafels van vermenigvuldiging eigenlijk?

Tafels van vermenigvuldiging is behoorlijk lang om uit te spreken. Daarom worden ze ook vaak gewoon tafels genoemd, of keersommen. In het kort is een tafel het aantal maal dat je hetzelfde getal bij elkaar optelt. Je hebt bijvoorbeeld 4 keer het getal 3, dan is de tafel die hierbij hoort 4x3 met als uitkomst 12 (3 + 3 + 3 + 3). Je hoeft dus alleen maar het aantal keer dat hetzelfde getal voorkomt bij elkaar op te tellen, en dan weet je het keersommetje al. De makkelijkste manier om een tafel zelf uit te rekenen is door hem terug te rekenen naar de optelsom. Als je de som 4x3 hebt, dan weet je dus dat er staat: 3 + 3 + 3 + 3. Of als je dit makkelijker vindt: 4 + 4 + 4. Hoe je dat doet mag je helemaal zelf weten! Door vaak te oefenen weet je op een gegeven moment de uitkomsten van de tafels uit je hoofd en kun je ze zo invullen, dit gaat een stuk sneller, zeker als je veel getallen hebt.

Waarom moet ik de tafels kennen?

Zowel op de basisschool als de middelbare school moet je heel veel rekenen en als je steeds terug moet rekenen naar optelsommen raak je heel veel tijd kwijt. Als je dan gebruik kunt maken van de tafels ben je niet alleen een stuk sneller, maar is de kans op een telfout ook nog eens een stuk kleiner. Hoe ouder je wordt, hoe moeilijker de sommen die je op moet lossen worden. Dan is het altijd makkelijk om verschillende trucjes te kennen om deze sommen supersnel uit te rekenen.

Welke tafels zijn de belangrijkste?

De tafels die je het meest gaat tegenkomen in het dagelijks leven zijn de tafels 1 tot 12, daarom worden deze ook op alle scholen geleerd. Deze gaan meestal tot 10, bijvoorbeeld: 1x1, 2x1, 3x1 etc. tot 10x1. De meeste spellen op onze website gaan ook tot de tafel van 12 en vaak kun je zelf kiezen welke je wilt oefenen.

Waarom niet met een rekenmachine uitrekenen?

Veel kinderen maken liever gebruik van een rekenmachine, omdat dit veel sneller is. Maar als je voor elke simpele som je rekenmachine tevoorschijn moet halen ben je natuurlijk veel tijd kwijt. Daarbij zouden mensen het ook heel vreemd vinden als je voor elk simpel sommetje een rekenmachine nodig hebt. Als je veel keersommen zelf snel kunt oplossen zal je later dus heel veel tijd besparen. Maar de eenvoudigste reden om de tafels niet met een rekenmachine op te lossen is wel de volgende: bij de meeste toetsen mag je geen rekenmachine gebruiken! Als je de tafeltjes dan niet uit je hoofd kent dan kun je natuurlijk nooit een voldoende voor een toets halen. Alleen daarom al is het verstandig om gebruik te maken van deze website en zo de tafels te oefenen. En zeg nou zelf: vind jij het erg om spelletjes te spelen?